‘Geen subsidies verstrekken maar ‘ownership’ creëren’
UNICEF Wereldwaterdag 2009
Uniek en innovatief concept door Water-Right
Rotterdam, 26 maart 2009. Nederland staat in het teken van de Wereldwaterdag, dit jaar georganiseerd in Unicef stad Rottedam. Drs Willem Stolwijk, CEO Water-Right, schakelt de hulp in van Fisheye media, voor het ontwikkelen van zijn presentatie. Water-Right is één van de zes bedrijven, uitgenodigd door Unicef, om een 7 minuten durende pitch te geven tijdens de Unicef Innovatieprijs.
Fisheye media kijkt terug op een succesvolle opdracht van Water-Right voor de Wereldwaterdag 2009. In vier dagen tijd ontwikkelde Fisheye media in nauwe samenwerking met Stolwijk de pitch, bestaande uit 21 slides en een korte film. Centraal in de presentatie staan de kernwaarden rondom de organisatie Water-Right. Uniek en innovatief aan het concept is de integrale, zakelijke benadering rondom de exploitatie van waterpompen, in gebieden als Cambodja en Vietnam, door middel van het verstrekken van microkredieten.
Opdracht
Tijdens het kennismakingsgesprek met Stolwijk kwam de initiële vraag om te helpen een krachtig verhaal neer te zetten voor de Unicef Wereldwaterdag conferentie. Water-Right werd uitgenodigd als één van de zes innovatieve bedrijven die een unieke oplossing biedt voor schoner water.
Vooronderzoek
Tijdens het vooronderzoek werd door een gerenommeerd Engels onderzoeksbureau ‘iied’ een artikel gepubliceerd over een waterproject in Afrika met de titel: ‘250.000.000’ dollar down the drain’. Het artikel beschrijft hoe 50.000 waterpompen zijn verlaten en drooggevallen, door gebrek aan integrale aanpak, voorlichting en ‘ownership’. Dit artikel bleek erg sterk als introductie voor het concept van de Water-Right presentatie. Immers bij Water-Right gaat het juist om ‘de integrale aanpak’ en het creëren van ‘ownership’.
Model
Het bleek een uitdaging om Water-Right als organisatie in een model te vatten. Fisheye media hierbij gebruik van de, door hen zelf, ontwikkelde methode van het ‘honingraatmodel’ waardoor je in staat bent, rondom elke probleemstelling als kern zes kritische randvoorwaarden te benoemen. Elke voorwaarde bestaat weer uit verschillend kernactiviteiten.
Boodschap
Centraal staat de integrale en zakelijke aanpak. Geen subsidies verstrekken maar ‘ownership’ creëren, doordat de waterpompen en filters lokaal gekocht worden.
‘Geen subsidies verstrekken maar ‘ownership’ creëren’
Fisheye media kon op basis van verschillende brainstormsessies, aangeleverd foldermateriaal, eerder gegeven presentaties en een aantal televisie-uitzendingen, de kern van de boodschap filteren.
Vormgeving
Vervolgens startte het visualisatie proces en werd de boodschap, aan de hand van de kritische voorwaarden en rand activiteiten, vormgegeven. Opvallend binnen de vormgeving is het donkere begin van de presentatie waarmee wordt uitgebeeld wat fout gaat rondom de huidige aanpak. Het tweede gedeelte van de presentatie is wit waardoor het contrast duidelijk wordt, en met tekstuele ondersteuning wordt integrale aanpak belicht. De presentatie eindigt met een 2 minuten durende film, die ingaat op de oorzaak, gevolg en aanpak van het waterprobleem.
Integrale aanpak
Voordat de pompen verkocht kunnen worden zal het belang van schoon water bij de lokale bevolking onder de aandacht gebracht worden door voorlichting. De bouw van de pomp vindt pas plaats nadat de pomp verkocht is, dus lokale promotie zal plaatsvinden om de verkoop te stimuleren. Om de pomp of ook beschikbaar te maken voor de allerarmsten kan er een microkrediet worden versterkt. Uniek aan dit microkrediet is dat het een financiering is op consumptiegoederen, in plaats van gebruiksgoederen, zoals wij in het westen kennen. Vervolgens kan de pomp gebouwd worden door lokale partners die met lokale, goed verkrijgbare, materialen werken. Onderhoud van de producten verloopt via een lokale partner. Uiteindelijk vindt er weer incasso plaats om het microkrediet af te lossen. Met deze aflossing kan weer een nieuwe pomp gefinancierd worden.
‘Uniek is een microkrediet op consumptiegoederen’
Pilot
Tijdens de pitch werd er aandacht gevraagd voor een pilot project in Vietnam. Voor 2010 zal een financiering van €500.000,- moeten rondkomen, meer informatie hierover is te vinden op www.water-right.nl
Resultaat
Het commentaar van de jury is uiterst positief en er wordt met name lof gesproken over de zakelijk aanpak in plaats van het verstrekken van subsidies. Ook klonk, met 95% groene kaarten, de reactie van het publiek zeer enthousiast. Stolwijk gebruikt de presentatie nu in het lobbyproces om financieringen te verkrijgen.